TARTA Z KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ

przez | 12 lutego 2016

Tarta, obok ciasta drożdżowego to jedno z moich ulubionych ciast. Przepis jest na tyle uniwersalny, że można go wykorzystywać przez cały rok, ale fajnie wygląda z dekoracją z małych kruchych serduszek, więc pasuje na niedzielne Walentynki. Na inną okazję możemy wyciąć inne kształty lub po prostu paseczki z ciasta. Nadzienie z konfitury truskawkowej oddzieliłam od ciasta warstwą wiórków kokosowych, dzięki czemu ciasto pozostaje kruche. Oczywiście możemy użyć konfitury z innych owoców, też będzie pysznie 🙂

Przepis:
(ciasto na formę o średnicy 21 cm)
200 gramów mąki pszennej
30 gramów cukru pudru
szczypta soli
150 gramów zimnego masła
1 żółtko

Nadzienie:
1/2 szklanki wiórków kokosowych (lub mielonych migdałów)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki
4 łyżki roztopionego masła
1 szklanka konfitury truskawkowej
3 – 4 łyżki płatków migdałów

Mąkę, cukier, posiekane zimne masło i sól wyrabiamy szybko na gładkie ciasto (ja pomagam sobie malakserem). Dodajemy żółtko i wyrabiamy około 30 sekund. Od ciasta oddzielamy 1/4 i wałkujemy na grubość około 5 mm, wycinamy serduszka lub inne kształty, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki na godzinę. Pozostałym ciastem wylepiamy foremkę na tartę (dno i brzeg na około 2 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Wiórki, masło, mąkę i cukier mieszamy dokładnie. Z formy z ciastem zdejmujemy folię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 10 minut, następnie wykładamy na podpieczony spód mieszankę wiórków kokosowych. Wierzch smarujemy konfiturą, na której układamy serduszka z ciasta. Brzeg posypujemy płatkami migdałów. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „TARTA Z KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ

  1. ~amandaricci-butikzprzepisami

    Jaka kolorowa serwetka – już wiosna! 🙂 Fajne nadzienie do tarty 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Tak, na takich serwetkach wszystko wygląda apetycznie 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, kolorowe serwetki fajnie się prezentują na stole 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
  2. ~kasia

    Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

    Odpowiedz
  3. ~Agnieszka Wieczorek

    Ja też bardzo lubię tartę, zawsze korzystam ze sprawdzonego przepisu na ciasto i zmieniam tylko nadzienie 🙂 Bardzo fajny pomysł na tartę, musiała być przepyszna 🙂

    Odpowiedz
  4. ~MATT

    Tarta prezentuje się fenomenalnie. Z całą pewnością wypróbuję przepis, bo zapowiada się bardzo smakowicie. 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *