PIKANTNA PASTA Z TOFU

Tofu raczej rzadko pojawia się w mojej kuchni. Niedawno w jednym z komentarzy zostałam poproszona o coś z tofu, więc chociaż nie mam dużego doświadczenia z tym składnikiem chciałam przygotować jakieś fajne danie. Bardzo lubię pasty kanapkowe, więc moja propozycja to prosta i zdrowa, lekko pikantna pasta kanapkowa z tofu z czosnkiem, cebulą i koperkiem. Smak tofu jest trochę nijaki, więc dobrze uzupełnić go bardziej wyrazistymi dodatkami. Pastę polecam na śniadanie lub kolację z razowym lub żytnim chlebem, koniecznie z dodatkiem świeżego ogórka.

Przepis:
250 gramów naturalnego tofu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
1/2 pęczka koperku drobno posiekanego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz

Dodatki: świeży ogórek

Tofu rozdzielamy na kawałki i miksujemy z jogurtem, czosnkiem, sokiem z cytryny i papryką na gładką pastę. Dodajemy pozostałe składniki, dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Podajemy ze świeżym ogórkiem. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “PIKANTNA PASTA Z TOFU”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.