KRUCHE SERDUSZKA NA WALENTYNKI

Walentynki już niedługo. Nie świętujemy ich jakoś bardzo specjalnie, ale skoro w tym roku przypadają w niedzielę, to planuję zacząć od fajnego śniadania. Przy okazji wykorzystam kilka różnych gadżetów w kształcie serca, które generalnie czekają cały rok na taki dzień. Delikatne, kruche ciasteczka w kształcie serca ozdobione czekoladową polewą przygotuję wcześniej, żeby rano można je było podać po śniadaniu z ulubioną kawą. Ciasteczka świetnie sprawdzą się także, jako miły prezent od serca dla bliskiej osoby 🙂

Przepis:
150 gramów mąki
100 gramów zimnego masła
40 gramów cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Dodatki – polewa czekoladowa:
50 gramów gorzkiej czekolady
30 ml mleka
10 gramów cukru pudru
10 gramów masła

Ręcznie lub w malakserze z podanych składników wyrabiamy szybko kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm. Wycinamy serduszka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciastka i pieczemy przez około 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż całkiem wystygną i przekładamy na talerz. Składniki polewy mieszamy podgrzewając w kąpieli wodnej, do uzyskania gładkiej masy. Ciasteczka dekorujemy używając np. małego rękawa cukierniczego. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “KRUCHE SERDUSZKA NA WALENTYNKI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.