JABŁKA DUSZONE W CYDRZE POD KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ (CRUMBLE)

Owoce pod kruszonką to klasyczny deser, który możemy przygotowywać przez cały rok. Najbardziej go lubię późną wiosną i latem, kiedy mamy do wyboru mnóstwo pysznych owoców i możemy zaszaleć z różnymi ich kombinacjami. Zimą zazwyczaj wykorzystują jabłka, które tym razem udusiłam z rodzynkami w cydrze. Dzięki temu stały się miękkie i soczyste. Wierzch posypałam nie zwykłą kruszonką, ale z dodatkiem wiórków kokosowych, które powodują, że kruszonka jest bardziej chrupiąca. Deser świetnie smakuje na ciepło z odrobiną cukru pudru, albo z lodami 🙂
Przepis:
(3 -4 porcje)
3 duże jabłka
garść rodzynek
100 ml cydru
łyżka masła
(kruszonka)
50 gramów masła
1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy masło, wkładamy jabłka, mieszamy i podsmażamy przez minutę. Wkładamy rodzynki, wlewamy cydr, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Odkrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Masło rozcieramy palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi (ja pomagam sobie malakserem). Żaroodporne kokilki smarujemy cienko masłem, wkładamy uduszone jabłka odsączając z nadmiaru cydru. Kruszonkę równomiernie rozsypujemy na jabłkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut, aż kruszonka się zrumieni. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 – 10 minut, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “JABŁKA DUSZONE W CYDRZE POD KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ (CRUMBLE)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.