WŁOSKI FLAN CYTRYNOWO-WANILIOWY

przez | 11 stycznia 2016

Flan to bardzo delikatny deser przygotowywany na gorąco, a podawany na zimno. Szczególnie popularny w Hiszpanii i Meksyku. Smakuje jak delikatny rozpływający się w ustach krem, przypominający troszkę sernik, ale dużo lżejszy. W mojej wersji pochodzącej z Włoch deser ma subtelny smak cytrynowo-waniliowy i piękny słoneczny kolor. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi lub podać z obłoczkiem bitej śmietany, albo ciepłym sosem czekoladowym. Prosty w przygotowaniu i niebanalny deser 🙂

Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
500 ml mleka
250 ml śmietanki kremowej
150 gramów cukru
4 jajka
125 ml kaszki kukurydzianej
sok i skórka otarta z 1 cytryny
1 laska wanilii (ziarenka)

W garnku z grubym dnem mieszamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje (10 – 15 minut). Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), wlewamy masę, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż całkiem ostygnie. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy posypany wiórkami kokosowymi lub z bitą śmietaną, albo sosem czekoladowym. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „WŁOSKI FLAN CYTRYNOWO-WANILIOWY

    1. makellba Autor wpisu

      Jest podana na początku przepisu – 20 cm 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Zrobiłam pierwszy raz i bardzo nam smakował, polecam 🙂
      Pozdrawiam ciepło,
      M

      Odpowiedz
  1. ~Wielbicielka_wanilii

    witam, czy zamiast kaszki kukurydzianej mogę użyć mąki kukurydzianej ?

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Witam serdecznie. Nigdy nie robiłam z mąką kukurydzianą, więc nie wiem jaki będzie efekt 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *