WŁOSKI FLAN CYTRYNOWO-WANILIOWY

Flan to bardzo delikatny deser przygotowywany na gorąco, a podawany na zimno. Szczególnie popularny w Hiszpanii i Meksyku. Smakuje jak delikatny rozpływający się w ustach krem, przypominający troszkę sernik, ale dużo lżejszy. W mojej wersji pochodzącej z Włoch deser ma subtelny smak cytrynowo-waniliowy i piękny słoneczny kolor. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi lub podać z obłoczkiem bitej śmietany, albo ciepłym sosem czekoladowym. Prosty w przygotowaniu i niebanalny deser 🙂

Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
500 ml mleka
250 ml śmietanki kremowej
150 gramów cukru
4 jajka
125 ml kaszki kukurydzianej
sok i skórka otarta z 1 cytryny
1 laska wanilii (ziarenka)

W garnku z grubym dnem mieszamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje (10 – 15 minut). Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), wlewamy masę, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż całkiem ostygnie. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy posypany wiórkami kokosowymi lub z bitą śmietaną, albo sosem czekoladowym. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “WŁOSKI FLAN CYTRYNOWO-WANILIOWY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.