TARTA Z JARMUŻEM I CHORIZO

Po tarcie migdałowej na słodko, proponuję tartę wytrawną z jarmużem i kiełbasą chorizo. Jarmuż to warzywo, które w ostatnim czasie stało się bardzo modne i popularne. Podawane w formie chipsów lub jako składnik koktajli, często też z powodzeniem zastępuje szpinak. W mojej kuchni pojawia się pierwszy raz i zapewne nie ostatni. Jego lekko kapuściany smak w połączeniu z pikantną kiełbasą komponuje się w pyszny duet, w sam raz na zimowy obiad.

Przepis:
(na formę o średnicy 21 – 23 cm)
1 płat ciasta francuskiego (około 300 gramów)
200 gramów jarmużu
100 gramów kiełbasy chorizo
250 gramów śmietany
2 jajka
50 gramów tartego żółtego sera
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
kilka pomidorków koktajlowych

Formę wysmarowaną masłem wylepiamy ciastem (dno i brzegi). Na cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy warstwą fasoli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 8 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jarmuż kroimy na około 3 cm kawałki, usuwając twarde łodyżki. Wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotujemy przez 2 – 3 minuty. Odcedzamy bardzo dokładnie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki, smażymy na średnim ogniu przez minutę. Kiełbasę zdejmujemy z patelni na talerzyk, a na wytopiony tłuszcz wkładamy jarmuż i smażymy mieszając na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone ciasto wyjmujemy z pieca, odkładamy fasolę z papierem. Czekamy około 5 minut, żeby troszkę ostygło. Na spód z ciasta wykładamy jarmuż, połowę plasterków kiełbasy i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i serem. Na wierzchu układamy pozostałe kawałki kiełbasy. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “TARTA Z JARMUŻEM I CHORIZO”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.