ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ

Śledzie w tej wersji są zaskakująco pyszne. Kwaskowatość śledzia doskonale równoważy słodycz żurawiny. Pięknie wyglądają i robi się je naprawdę błyskawicznie. Nie przepadam za śledziami w occie, ale dzięki odpowiednim dodatkom ocet jest niewyczuwalny, a śledzie wspaniałe. To mój ulubiony sposób na śledzie obok śledzi w pomidorach . Polecam zarówno na święta, jak i na inne okazje.

Przepis:
1 słoik śledzi w occie (o wadze 400 gramów)
1 średnia cebula
80 gramów suszonych żurawin
olej (np. z pestek winogron)
pieprz
1 łyżeczka majeranku

Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, podsmażamy na łyżce oleju, żeby zmiękła, dodajemy majeranek, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie odsączamy z zalewy (ocet wylewamy), osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze części. Żurawinę przelewamy na sitku wrzątkiem. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy wkładamy do słoika i dolewamy olej do pełna. Zakręcamy, wstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ”

  1. Super przepisy! Wspaniały blog! Będę tu zaglądać Zapraszam także na mój (nowy) blog! – smacznegotowanko.blog.pl – może jakieś sugestie co do mojego bloga?

    1. Najlepsze będą matiasy, ale inne też powinny pasować 🙂 w lodówce można przechowywać przez tydzień 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

  2. troche dziwny przepis polegający na zamianie zalewy octowej w której śledzie kupujemy na zurawinowa….pewnie dobre, ale drogo “wychodzi”

    1. Zależy co kto lubi 🙂 ja nie przepadam za śledziem w occie, ale w wersji z żurawiną jest delikatny i smaczny 🙂
      Pozdrawiam,
      M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.