LABRAKS W PAPILOTACH

Pieczenie ryby w papilotach, to bardzo prosty sposób na pysznego labraksa (okonia morskiego) lub inną rybę. Ryba pieczona w ten sposób jest niezwykle smaczna, zdrowa i soczysta. Mięso jest delikatne, o subtelnym aromacie czosnku i cytryny, a dodatkowo pełno w nim cennych witamin i mikroelementów. Tak przygotowana potrawa to świetna propozycja zarówno w okresie przedświątecznego postu, jak też na świąteczny stół lub poświąteczną dietę oraz inne okazje. Dodatkową zaletą jest łatwość przygotowania. Najważniejsze, żeby ryba była świeża. Ja upiekłam labraksa w wersji bez tłuszczu, ale można dodać odrobinę masła lub oliwy, chociaż nie jest to konieczne.

Przepis:
2 wypatroszone labraksy
2 ząbki czosnku
kilka plasterków sparzonej cytryny
4 gałązki natki pietruszki
sól i pieprz
papier do pieczenia

Ryby myjemy dokładnie z zewnątrz i w środku. Starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdą rybę układamy kawałku papieru (tak dużym, żeby można ją było w niego zawinąć), doprawiamy solą i pieprzem (także w środku). Do środka każdej ryby wkładamy po jednym przekrojonym ząbku czosnku i plasterku cytryny oraz gałązkę natki pietruszki. Zawijamy w papier, jak cukierek. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy, rozwijamy papier i dekorujemy każdą rybę plasterkami cytryny i gałązką natki. Podajemy od razu, np. z pieczywem lub ziemniakami i sałatą. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “LABRAKS W PAPILOTACH”

    1. Dziękuję 🙂 pierwszy raz piekłam rybę w papilotach i mogę szczerze polecić taki sposób 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.