BAKALIOWY KEKS BOŻONARODZENIOWY

Pyszne Bożonarodzeniowe ciasto z mnóstwem bakalii. Do tego pięknie pachnące suszonymi owocami, cynamonem i piernikiem. Przepis inspirowany angielskim ciastem z bakaliami. U mnie w foremce w kształcie śnieżynki, ale w każdej innej będzie się prezentować równie apetycznie. Keks nie jest trudny do zrobienia, ale wymaga trochę cierpliwości. Już podczas pieczenia rozchodzi się bardzo smakowity zapach, zapowiadający coś pysznego. Ciasto można podać posypane cukrem pudrem lub z polewą czekoladową, ale fajnie też komponuje się z kleksem bitej śmietany 🙂

Przepis:
250 gramów rodzynek
100 gramów suszonej żurawiny
75 gramów suszonych moreli pokrojonych
50 gramów suszonych śliwek pokrojonych
25 gramów kandyzowanych wiśni pokrojonych
125 ml koniaku lub whisky
100 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 gramów miękkiego masła
200 gramów brązowego cukru trzcinowego
5 jajek w temperaturze pokojowej
270 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta soli

Bakalie (bez skórki pomarańczowej) zalewamy alkoholem, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny, żeby nasiąknęły. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Kwadratową formę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku nadal ucierając. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, mąkę, proszek i przyprawy delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy bakalie z alkoholem i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy przez około 2 godziny (po 1 godzinie i 45 minutach sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do ostygnięcia. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z polewą czekoladową, albo bitą śmietaną. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “BAKALIOWY KEKS BOŻONARODZENIOWY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.