KOLOROWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Kolorowa sałatka lekka, a jednocześnie pożywna. Zachwyca bogactwem smaków pomimo prostoty przygotowania. Zielona sałata, chrupiąca papryka, wyrazista cebula, wytrawne oliwki i soczyste, aromatyczne piersi kurczaka. Całość skropiona lekko czosnkowym sosem na bazie greckiego jogurtu. Sałatka pasuje i na kolację i na lekki obiad w pracy, który możemy spakować do pudełka, ale wtedy sos najlepiej zabrać w osobnym pojemniku. Bardzo apetycznie się prezentuje, szczególnie w pochmurny dzień.

Przepis:
(na 2 porcje)
3 gaście rukoli lub sałaty lodowej
1 mała czerwona papryka pokrojona w paski
1 mała czerwona cebula pokrojona z półplasterki
8 oliwek pokrojonych na pół
1 pierś z kurczaka
mielony kminek
słodka, wędzona papryka w proszku
sól i pieprz
1 łyżka oleju
(sos)
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
Umytą i osuszoną pierś kurczaka kroimy wzdłuż na pół, aby powstały dwa sznycle o grubości około 2 cm. Lekko ugniatamy dłonią, doprawiamy sporą ilością kminku, papryki soli i pieprzu. Odstawiamy na około 20 minut. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy mięso na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron. Zdejmujemy z patelni na deskę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na talerzach rozkładamy sałatę, następnie paprykę, cebulę i oliwki. Na wierzchu układamy mięso pokrojone ukośnie na paski szerokości około 2 – 3 cm. Skrapiamy sosem i podajemy. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “KOLOROWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.