CIASTO MARCHEWKOWO-KAKAOWE

To ciasto kojarzy się bardziej z zimą niż jesienią, bo smak z jednej strony ma trochę podobny do piernika, z drugiej strony odrobinę przypomina murzynka, a w składzie marchewka. Do tego piękny kształt przypominający płatek śniegu lub kryształek lodu, dzięki nowej odpowiedniej foremce. Ciasto jest bardzo proste, lekkie, robi się błyskawicznie, a pachnie tak pięknie, że aromatyczny zapach dochodzący z piekarnika zapowiada coś pysznego. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub użyć podobnie jak do klasycznego ciasta marchewkowego polewy, na którą przepis przypominam tutaj polewa do ciasta 🙂

Przepis:
(na małą keksówkę)
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka w temperaturze pokojowej(roztrzepane)
1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki
1 łyżka przyprawy do piernika
1 i 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżki rodzynek

Cukier puder do dekoracji

Wszystkie składniki ciasta, oprócz marchewki i rodzynek, dokładnie mieszamy rózgą. Dodajemy marchewkę i rodzynki, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Czekamy, aż ostygnie i dopiero wyjmujemy z formy. Posypujemy cukrem pudrem lub używamy polewy. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “CIASTO MARCHEWKOWO-KAKAOWE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.