ZUPA KREM Z FASOLI

Jesień i zima, to pory roku, gdy u mnie w domu bardzo chętnie jemy zupy. Im niższa temperatura, tym bardziej mamy ochotę na coś smacznego, zdrowego, pożywnego i rozgrzewającego. Niestety nie zawsze mam czas na długie gotowanie i wtedy przydają się takie pomysły jak ten, czyli prosta i błyskawiczna zupa krem z czerwonej fasoli z dodatkiem wędzonego boczku, czosnku i natki pietruszki. Bardzo gęsta, aromatyczna i sycąca, a co równie ważne gotowa w 15 minut.

Przepis:
2 puszki czerwonej fasoli (u mnie gotowanej na parze)
4 ząbki czosnku pokrojone w paski
100 gramów wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1 łyżka oliwy
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
3 – 4 szklanki bulionu lub wody (gorącej)

Dodatki: śmietana, natka pietruszki

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wkładamy boczek i smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, dodajemy czosnek, fasolę, paprykę i mieszamy, smażymy minutę. Dolewamy bulion lub wodę, zagotowujemy. Miksujemy zupę na gładko, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorącą z kleksem śmietany i sporą ilością natki pietruszki. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “ZUPA KREM Z FASOLI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.