SZWEDZKIE KOTLECIKI Z MARYNOWANYMI BURACZKAMI

Mielone z ziemniakami i buraczkami to klasyka polskiej kuchni znana nam już od przedszkola. Kotlety mielone to popularne danie również w innych krajach. W Szwecji popularne klopsiki i kotleciki wzbogaca się różnymi dodatkami, w tym np. marynowanymi warzywami. Szwedzka kuchnia nie jest mi szczególnie znana, ale kotleciki z dodatkiem marynowanych buraczków i kaparów bardzo nam smakowały i na pewno pojawią się ponownie na naszym stole. Szwedzkie kotleciki to fajna odmiana od tradycyjnych mielonych, o zupełnie innym bogatszym smaku. Kotleciki są bardzo lekkie, soczyste z delikatnym smakiem buraczków, troszkę zaostrzonym kaparami. Polecam na ciepło na rodzinny obiad lub na zimno na kanapki.

Przepis:
400 gramów mielonego mięsa
1 jajko
1/2 cebuli
3 łyżki drobno posiekanych marynowanych buraczków
1 łyżka drobno posiekanych kaparów
1 łyżka śmietany
1 łyżka zalewy z buraków
3 łyżki bułki tartej (plus bułka tarta do panierowania)
1 łyżka masła
pieprz i sól
masło klarowane lub olej do smażenia

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym maśle przez około 2 minuty, aż zmięknie. W misce mieszamy mięso i pozostałe składniki na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “SZWEDZKIE KOTLECIKI Z MARYNOWANYMI BURACZKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.