SAŁATKA W STYLU SUSHI

Sałatka inspirowana niedawnym udziałem w warsztatach kulinarnych poświęconych sushi. Nie jest to klasyczne sushi, a potrawa przypominająca zdekonstruowane sushi. Sałatka zawiera składniki właściwe dla sushi, czyli ryż, jako podstawa i dodatki takie jak: łosoś, sprasowane wodorosty, świeży ogórek, papryka, ale podane bez zawijania. Uzupełnienie stanowi wyrazisty sos na bazie sosu sojowego, octu, oliwy i musztardy. Nazywam to danie sałatką, chociaż właściwie to możemy ją podać, jako lekkie danie obiadowe, albowiem całość jest delikatna, a jednocześnie pożywna, albo na kolację. Sałatka jest kolorowa, ładnie się prezentuje na talerzu, mnie szczególnie podobają się błyszczące kawałki wodorostów. Fajne danie nie tylko dla fanów sushi.

Przepis:
1 szklanka ryżu
150 gramów łososia wędzonego na ciepło
1 mała papryka czerwona lub żółta
1/2 ogórka
1/2 płatu sprasowanych wodorostów
(sos)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego lub do sushi
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oliwy
2 łyżki wody
pieprz

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie, obieramy i kroimy paprykę w cienkie paski długości około 3 cm. Ogórka kroimy w poprzek na dwie części. Odcinamy wierzchnią zieloną warstwę bez pestek i kroimy na cienkie słupki. Wodorosty rozrywamy na małe kawałki, które prażymy na suchej rozgrzanej patelni teflonowej przez około 2 minuty. Na talerzu rozkładamy ugotowany ryż, na nim układamy kawałki łososia, paprykę, ogórka i posypujemy kawałkami wodorostów. Składniki sosu mieszamy dokładnie w zakręconym słoiczku. Sos podajemy w osobnej miseczce, żeby każdy skropił sałatkę ilością sosu według własnego gustu. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “SAŁATKA W STYLU SUSHI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.