PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE Z FIGAMI

przez | 25 października 2015

Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, podobny do przepisu na drożdżowe z czekoladą, gruszką i żurawiną i jak zwykle najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Tym razem do ciasta dodałam skórkę z cytryny i kandyzowaną skórkę cytrynową, co sprawiło, że ciasto jest aromatyczne i delikatnie pachnie cytrusami. Wierzch to niezwykle słodkie figi, które oprócz fantastycznego smaku, pięknie wyglądają i powodują, że ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Całość jest lekka, aromatyczna i bardzo apetyczna, polecam nie czekać, aż ciasto całkiem ostygnie po upieczeniu, ale spróbować, gdy figi na wierzchu są ciepłe, mięciutkie i słodkie.

Przepis:
350 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
70 ml ciepłego mleka
szczypta soli
60 gramów cukru
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
100 gramów stopionego i wystudzonego masła
skórka otarta z cytryny
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
5 świeżych fig pokrojonych na kawałki
2 łyżki roztopionego masła

cukier puder do posypania

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1/3 łyżeczki cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, skórkę cytryny, kandyzowaną skórkę, dodajemy sól, drożdże z mlekiem, cukier, roztrzepane jajka i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 10 minut, żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut(powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Dłońmi formujemy kwadratowy placek. Kwadratową formę (bok 21 – 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy cienko mąką. Do formy przekładamy ciasto, na wierzchu wciskamy delikatnie kawałki fig. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto odkrywamy, skrapiamy 2 łyżkami stopionego masła, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po upieczemy ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE Z FIGAMI

    1. makellba Autor wpisu

      Figi pod wpływem temperatury stają się jeszcze słodsze, niż świeże 🙂 serdecznie polecam 🙂
      M

      Odpowiedz

Skomentuj ~Agnieszka Wieczorek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *