POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH

przez | 9 października 2015

To jest danie z rodzaju tych, które przydają się, gdy chcemy szybko przygotować coś prostego, pysznego i eleganckiego. Warto mieć pod ręką takie przepisy, kiedy goście zapowiadają się w ostatniej chwili, a nie mamy czasu na długie przygotowania. Polędwiczka wieprzowa to mięso bardzo delikatne, dlatego nie wymaga długiego smażenia, czy pieczenia. Mocno zrumienione i podpieczone polędwiczki pozostają jędrne i soczyste. Sos ma delikatny słodko-kwaskowy smak, który bardzo lubię. Niebanalne połączenie mięsa i owocowego sosu, które na pierwszy rzut oka wydaje się ekscentryczne, a jednak świetnie się komponuje. Sos ma jedwabistą konsystencję z nutką wyrafinowanego smaku octu balsamicznego. Fajne danie, gdy chcemy zaskoczyć rodzinę lub gości.

Przepis:
2 łyżki klarowanego masła lub oleju
2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze około 800 gramów
sól i pieprz
(sos)
1 łyżeczka masła
200 gramów borówek amerykańskich
1 łyżka miodu
3 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Umyte i dokładnie osuszone polędwiczki doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzewamy mocno masło lub olej. Polędwiczki smażymy ze wszystkich stron do mocnego zrumienienia. Patelnię z mięsem wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 16 – 17 minut. (Jeśli nie możemy patelni wstawić do piekarnika, to mięso przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia, które wcześniej ogrzewamy w piekarniku). W tym czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy umyte i odsączone borówki, dodajemy miód i ocet. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Sos przecieramy przez gęste sitko, żeby pozbyć się skórek i pestek. Polędwiczki wyjmujemy z pieca, czekamy 5 minut, żeby mięso odpoczęło, kroimy w plastry o grubości około 1 cm, układamy na talerzu i polewamy sosem lub sos podajemy osobno. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH

    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, pierwszy raz przygotowałam polędwiczki z owocowym sosem i wyszła fajna kompozycja, polecam 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  1. foudre

    Aż mi ślinka cieknie <3 uwielbiam wręcz mięso łączone ze słodkim smakiem owoców. Pięknie wygląda, koniecznie muszę wypróbować przepis 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *