GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I BOCZKIEM

Lubię poznawać nowe smaki i próbować przepisów z różnych krajów. Jednak co jakiś czas wracam do naszych tradycyjnych potraw i tak jest właśnie z gulaszem wołowym podawanym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. To klasyka, która kojarzy mi się z kuchnią mojej mamy i babci. Podejrzewam, że każdy ma jakiś własny sposób na przygotowanie takiego gulaszu, w moim najważniejsze jest mocno zrumienione mięso, czerwone wino, bulion, pieczarki i boczek. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni, jest esencjonalny, aromatyczny i pysznie smakuje też następnego dnia. Możemy go podać z ryżem lub ziemniakami, ale ja najbardziej lubię z kaszą i ogórkiem kiszonym, posypany kawałkami chrupiącego boczku.

Przepis:
800 gramów wołowiny (u mnie karkówka)
2 cebule
2 ząbki czosnku
100 gramów wędzonego boczku
1 – 2 łyżki oleju
100 ml czerwonego półwytrawnego wina
100 ml bulionu
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 listki laurowe
sól i pieprz
250 gramów pieczarek

Wołowinę kroimy w 2 – 3 cm kostkę. Boczek kroimy w kostkę lub paski. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, dodajemy boczek i smażymy do zrumienienia. Skwarki odkładamy na talerzyk. Na wytopionym tłuszczu smażymy mięso z obu stron na dużym ogniu, aż będzie ciemno brązowe (kawałki mięsa nie powinny się stykać). Dodajemy cebulę, czosnek, kminek, papryki, listki laurowe i smażymy mieszając minutę. Wlewamy wino, gotujemy około 2 minuty, dolewamy bulion. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez 35 minut. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do gulaszu, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypany kawałkami boczku z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I BOCZKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.