DYNIA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻEM

Dynia faszerowana w całości to jedno z piękniejszych jesiennych dań. Niedawno przygotowałam zupę krem z dyni, później sałatkę z pieczonej dyni, ale to jeszcze nie koniec sezonu dyniowego i teraz przyszła pora na dynię, jako danie główne. Pieczona dynia faszerowana ryżem, mięsem, z aromatem tymianku i lekką nutką gorczycy bardzo nam smakowała. Do farszu nie dodaję sera, ani bułki tartej, więc jest lekkie i delikatne. Dynia świetnie pasuje na obiad lub pożywną kolację, np. na Halloween. Używam dyni hokkaido ze względu na wspaniały kolor i smak oraz jej dodatkową zaletę, czyli cienką skórkę, której nie trzeba obierać. To danie proste, a jednocześnie efektowne.
Przepis:
1 dynia hokkaido (o wadze 1,2 – 1,5 kg)
100 gramów ryżu
1 cebula drobno posiekana
300 gramów mielonego mięsa (ja użyłam piersi indyka)
2 jajka
1 łyżka masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie z umytej i osuszonej dyni odcinamy górną część, łyżką usuwamy pestki i włókna. Środek dyni nakłuwamy widelcem i nacieramy 1/2 łyżeczki soli, tymiankiem i połową gorczycy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i mięso, smażymy na średnim ogniu, mieszając i rozgniatając grudki mięsa. Dodajemy, ryż, roztrzepane jajka i pozostałe przyprawy. Mieszamy składniki farszu. Nadzienie wkładamy do środka dyni, dociskając mocno. Dynię przykrywamy odkrojoną górną częścią. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 1/2 szklanki wody i wstawiamy do pieca. Pieczemy przez 80 minut (w trakcie pieczenia możemy uzupełnić wodę). Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i kroimy na części. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “DYNIA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.