DESER WARSTWOWY Z KONFITURĄ Z KUMKWATÓW

Fantastyczny deser, który można zrobić prawie od ręki z gotowych składników: bezy, jogurtu, owoców, orzechów i miodu. Fajnie chrupiąca beza, kremowy grecki jogurt, posiekane orzechy skropione miodem, soczyste owoce to świetna kompozycja smaków i struktur. Jednak największą atrakcją jest konfitura z kumkwatów. Do tej pory nie znałam tych ślicznych mini pomarańczy o owalnym kształcie, pochodzących z Chin, ale ostatnio zauważyłam je w sklepie i postanowiłam się z nimi zapoznać. Według mnie niezbyt nadają się do jedzenia na surowo, natomiast w formie konfitury z dodatkiem wanilii i imbiru smakują wspaniale. Przepis na deser nie jest bardzo precyzyjny, bo ilość składników zależy od tego w jakich naczyniach chcemy podać deser, w małych szklankach, czy wysokich pucharkach. Liczba warstw też zależy od naszych preferencji. Na pewno warto przygotować konfiturę z kumkwatów, bo to prawdziwa eksplozja smaków, którą możemy wzbogacać desery i ciasta 🙂

Przepis:
pokruszone bezy
jogurt grecki
posiekane orzechy (u mnie laskowe)
miód
owoce (u mnie winogrona)
(konfitura)
100 gramów kumkwatów
2 łyżeczki cukru waniliowego
80 gramów cukru trzcinowego
1/2 cytryny
1 łyżeczka imbiru w proszku
50 ml wina białego
25 ml wody

Zaczynamy od przygotowania konfitury. Myjemy bardzo dokładnie kumkwaty, odcinamy zielone końcówki po łodyżce, przecinamy owoce najpierw na pół, a potem na ćwiartki lub w paski. Usuwamy ewentualne pestki. Umytą cytrynę kroimy na małe kawałki, usuwamy ewentualne pestki. W rondelku podgrzewamy cukier z winem, dodajemy kumkwaty, imbir, cukier waniliowy, wodę i cytrynę. Gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy konfiturę, aby ostygła.
W pucharkach lub szklankach umieszczamy kolejno warstwy deseru: pokruszoną bezę, orzechy, miód, owoce, jogurt i konfitury. Warstwy można powtórzyć, w zależności od wysokości szklanek i naszego apetytu. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “DESER WARSTWOWY Z KONFITURĄ Z KUMKWATÓW”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.