DESER POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

Jesień sprawia, że mój apetyt na słodycze wzrasta. Stąd kolejny wpis, dotyczący deseru. Bardzo lubię połączenie owoców i czekolady, dlatego deser zawiera i czekoladę i pomarańcze, ale w postaci dwóch pysznych lekkich kremów. Krem owocowy inspirowany angielskim kremem cytrynowym “lemon curd”, w którym cytryny zastąpiłam pomarańczami. Krem czekoladowy jest odobny do musu czekoladowego, ale troszkę lżejszy. Deser fajnie się komponuje, jest bardzo prosty, niezbyt słodki i apetycznie wygląda. Możemy nakładać oddzielnie warstwy kremu lub je wymieszać i wtedy powstanie marmurkowy wzorek. Nawet niewielka porcyjka od razu poprawia humor w długie jesienne wieczory, przynajmniej na mnie tak działa 🙂

Przepis:
(krem pomarańczowy)
1 średnia pomarańcza (sparzona)
2 jajka
80 gramów cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 gramów masła
125 gramów serka mascarpone

(krem czekoladowy)
125 gramów serka mascarpone
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 gramów)
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
80 ml śmietanki

Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok (powinno być 60 – 70 ml). W rondlu z grubym dnem mieszamy wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, podgrzewamy na małym ogniu mieszając trzepaczką. Gdy pojawią bąbelki gotujemy jeszcze około pół minuty, zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy energicznie, aż masło się rozpuści. Gdy krem będzie letni dodajemy mascarpone i energicznie mieszamy do połączenia składników.
Czekoladę, śmietankę, cukier i masło rozpuszczamy powoli w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę, następnie miksujemy mascarpone z rozpuszczoną czekoladą, aż masa będzie gładka. W szklanych naczyniach nakładamy warstwę kremu czekoladowego, warstwę kremu pomarańczowego i dekorujemy listkami mięty lub kawałkami pomarańczy. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce (wtedy wyjmujemy na 10 minut przed podaniem). Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “DESER POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.