TRÓJKOLOROWY PASZTET RYBNY (TERRINA)

przez | 9 września 2015

Terrina to rodzaj pasztetu pieczonego w kąpieli wodnej, popularny w kuchni francuskiej. Możemy go przygotować z mięsa, ryb, warzyw lub grzybów. Terriny podaje się na przystawkę na zimno z dodatkiem sosu. Pasztet rybny to ciekawa alternatywa dla pasztetów mięsnych. Jest bardzo lekki, delikatny w smaku, a co równie ważne prezentuje się niezwykle apetycznie. Mnie urzekł prostotą wykonania i fantastycznym wyglądem. Połączenie dwóch rodzajów ryb i szpinaku tworzy bardzo smaczną trójkolorową całość, która robi wyjątkowe wrażenie. Pasuje szczególnie, jako przystawka podczas eleganckiego obiadu lub na niebanalną kolację.

Przepis:
200 gramów filetu z łososia
350 gramów filetu z dorsza
100 gramów szpinaku
pęczek natki pietruszki
4 jajka
2 białka jajka
150 gramów tłustej śmietany (36%)
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
sól i pieprz

dodatkowo bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Umyte i osuszone liście szpinaku podsmażamy na 2 łyżkach masła przez około 5 – 10 minut, odstawiamy do ostygnięcia. Umyte i dokładnie osuszone ryby kroimy na kawałki. Łososia miksujemy z dwoma jajkami, jednym białkiem, połową śmietany, łyżką bułki tartej, solą i pieprzem na gładką masę. Podobnie postępujemy z dorszem, miksujemy z dwoma jajkami, białkiem jajka, połową śmietany, dwoma łyżkami bułki tartej, solą i pieprzem na gładką masę. Połowę masy z dorsza odkładamy, drugą połowę miksujemy z posiekanym szpinakiem i posiekaną natką pietruszki. Podłużną formę (małą keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy masę z łososia, wyrównujemy powierzchnię, następnie nakładamy masę ze szpinakiem, a na koniec masę z samego dorsza. Przykrywamy folią aluminiową, formę wstawiamy do większej formy z wodą. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej przez 45 minut. Wyjmujemy formę z terriną z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z formy i podajemy z delikatnym sosem, np. szczypiorkowym. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *