TARTA Z BOCZKIEM, GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

przez | 18 września 2015

Tarta na cieście francuskim staje się moim ulubionym sposobem na tartę. Spód ciasta jest mięciutki, brzegi przyjemnie chrupią, no i oszczędność czasu, bo ciasto mamy od razu gotowe. Tym razem dodałam bogate nadzienie, składające się z przyrumienionego wędzonego boczku, wyrazistego sera pleśniowego, a do tego jesienny akcent w postaci delikatnej gruszki z nutką tymianku. Troszkę czerwonej papryki na wierzch wygląda dekoracyjnie. Nieskomplikowana tarta, wypełniona mieszanką smaków, aromatów i konsystencji. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno, możemy ją podać na obiad i na kolację, albo zapakować i zabrać ze sobą do pracy.

Przepis:
1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego (około 300 gramów)
200 gramów tłustej śmietany
2 jaja
60 gramów startego sera żółtego
50 gramów sera pleśniowego typu rokpol
100 gramów wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1 gruszka
1 papryka czerwona
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka oliwy
pieprz

Ciasto francuskie wykładamy do formy, na cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy warstwą fasoli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy boczek i smażymy do zrumienienia. Gruszkę i paprykę obieramy i kroimy na duże paski. W misce mieszamy jajka, śmietanę, pieprz i żółty ser. Na lekko ostudzonym cieście, z którego usunęliśmy papier i fasolę, układamy boczek i kawałki gruszki, posypujemy tymiankiem. Następnie wylewamy masę śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu układamy kawałki papryki i pokruszone kawałki sera pleśniowego. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „TARTA Z BOCZKIEM, GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

    1. makellba Autor wpisu

      Mam nadzieję, że rodzince będzie smakować 🙂 powodzenia 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *