STAROPOLSKA ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ

Kasza gryczana ze zrazami i sosem grzybowym to świetne i popularne danie. Jednak kasza gryczana ze względu na mnóstwo zalet może być nie tylko dodatkiem do drugiego dania, ale także składnikiem głównym. Kasza pełna błonnika, witamin i soli mineralnych jest doceniana w wielu dietach. W kuchni polskiej znana była od wieków, jeszcze zanim trafiły do niej ziemniaki i ryż. Zapiekanka z kaszy gryczanej z białym serem i grzybami jest bardzo smaczna, pożywna i zdrowa. Najlepsza oczywiście ze świeżymi grzybami prosto z lasu, ale ja niestety ich nie miałam, więc użyłam pieczarek. Dodałam też żółty ser, żeby ładnie się zapiekła. Do tej pory nie byłam fanką kaszy gryczanej, ale zapiekanka bardzo mi smakowała i zmieniła moje zdanie w tej kwestii 🙂

Przepis:
(4 porcje)
200 gramów kaszy gryczanej
1 cebula
250 gramów pieczarek
2 ząbki czosnku
250 gramów białego sera lub twarogu
1 jajko
1 żółtko
200 gramów tłustej śmietany
3 łyżki tartego żółtego sera
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz
1 łyżeczka masła do wysmarowania formy

Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie drobno kroimy obraną cebulę i pieczarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę i pieczarki, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, żeby z grzybów odparowała woda. Dodajemy drobno posiekany czosnek, kminek, tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, wbijamy jajko i mieszamy. Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtko, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Kaszę mieszamy z grzybami, dodajemy połowę śmietany i łyżkę startego sera. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Do wysmarowanej formy do zapiekania przekładamy połowę kaszy, na warstwie kaszy układamy biały ser, następnie drugą warstwę kaszy. Wierzch smarujemy pozostałą śmietaną i posypujemy pozostałym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy, czekamy około 5 minut i podajemy. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “STAROPOLSKA ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ”

  1. Właśnie podałam tę zapiekankę na obiad. Zjedliśmy z ogromnym smakiem, a raczej spałaszowaliśmy albo też pochłonęliśmy 🙂 Zapiekanka jest rewelacyjna! Smakuje po prostu rewelacyjnie. I nawet nie ma przy niej aż tak wiele roboty jak przy większości zapiekanek. Przepis już został zapisany w prywatnym “przepiśniku”. Dzięki!

    1. Dziękuję bardzo, jest mi ogromnie miło, że zapiekanka smakowała 🙂
      Polecam też inne przepisy 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      m

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.