SAŁATKA “ŚWIT W BARCELONIE”

Wśród przepisów kuchni hiszpańskiej znalazłam sałatkę o pięknej nazwie “świt w Barcelonie”. Nie znam genezy powstania tego dania i jego nazwy, ale brzmi tak kusząco, że po prostu musiałam ją zrobić. Troszkę zmodyfikowałam recepturę, ale podstawowe składniki, czyli ryż, krewetki i rzodkiewki, pozostały bez zmian. Mnie ta sałatka bardzo smakuje, jest pożywna, a jednocześnie orzeźwiająca i wyjątkowa. Świetnie pasuje na kolację lub lekki obiad, który możemy spakować i zabrać ze sobą do pracy. Sałatka pysznie smakuje nie tylko o świcie i nie tylko w Barcelonie 🙂

Przepis:
100 gramów ryżu
1 opakowanie krewetek w zalewie lub oleju
1 pęczek rzodkiewek
1 mała czerwona cebula
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
(sos)
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego (greckiego)
1 łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie kroimy rzodkiewkę w półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy lekko i odstawiamy na kilka minut, żeby zmiękła. Krewetki odsączamy. W misce mieszamy ryż, krewetki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek. Składniki sosu dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Przed podaniem wstawiamy na 15 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.