PIZZA CZTERY PORY ROKU

przez | 30 września 2015

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. Jest to danie tak rozpowszechnione, że możemy je kupić nawet bez wychodzenia z domu. Warto jednak spróbować przygotować pizzę w domu, bo nie jest to wcale trudne, a możemy zaszaleć ze składnikami dokładanymi na wierzchu ciasta. Poza tym sami decydujemy jakiej grubości będzie spód pizzy i jak będzie wypieczony. Mamy też możliwość dodania ulubionego sosu i różnych dodatków. W tej wersji ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, po upieczeniu miękkie na spodzie i lekko chrupiące na brzegach. Klasyczny sos pomidorowy zastąpiłam ajwarem, czyli lekko pikantnym sosem bałkańskim z papryki i bakłażana. A pozostałe dodatki tworzą cztery różne części pizzy. Ich skomponowanie zależy od naszych upodobań. Cóż dodać, pizza smakuje wszystkim i o każdej porze roku 🙂

Przepis:
(ciasto na 2 pizze średniej wielkości)
240 gramów pszennej mąki (plus troszkę do podsypania)
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy

(wierzch)
4 łyżki ajwaru
2 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych w małe kawałki
kilka listków bazylii w kawałkach
1/2 żółtej papryki pokrojonej w paski
2 łyżki pokrojonej kiełbasy krakowskiej
2 łyżeczki kaparów
2 łyżki kawałków wędzonej ryby, np. pstrąga
2 łyżki sera pleśniowego w małych kawałkach
2 łyżki czarnych oliwek pokrojonych w paski
oliwa do skropienia pizzy
sól i pieprz

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier i drożdże, mieszamy, robimy zagłębienie, dodajemy wodę i oliwę. Mieszamy drewnianą łyżką, gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Przekładamy ciasto do czystej miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie przygotowujemy dodatki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rękami formujemy placek, w formie wysmarowanej oliwą układamy ciasto i rozciągamy na grubość 5 – 6 mm, żeby zajmowało całe dno. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Do każdego kawałka ciasta używamy połowy wymienionych składników. Ciasto smarujemy ajwarem. Na 1/4 układamy suszone pomidory i bazylię, na następnej ćwiartce kiełbasę i paprykę, następnie na trzeciej kapary i rybę, na ostatniej ćwiartce ser pleśniowy z oliwkami. Całość doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 15 – 20 minut. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „PIZZA CZTERY PORY ROKU

    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, też lubię pizzę, szczególnie z różnymi dodatkami 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *