NAJŁATWIEJSZE CIASTO MARCHEWKOWE Z POLEWĄ

Wiem, że teraz sezon na śliwki, gruszki i dynię w wypiekach. Wiem, że to ciasto kojarzy się raczej z zimą, bo smak trochę ma podobny do piernika, a polewa przypomina zaspę śniegu. Co z tego, jeśli właśnie teraz miałam ochotę właśnie na to ciasto marchewkowe. Tak to jest, że nie wiadomo dlaczego, ale “chodzi” za mną jakiś smak, niezwiązany z danym sezonem i porą roku. A że to ciasto jest takie proste do zrobienia, to nie zwlekając bierzemy się do pieczenia. Już aromatyczny zapach dochodzący z piekarnika zapowiada coś pysznego. Można je przygotować bez polewy, posypane tylko cukrem pudrem, ale to już nie będzie to samo. Polewa musi być 🙂

Przepis:
(na małą keksówkę)
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka w temperaturze pokojowej(roztrzepane)
1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżki rodzynek
(Polewa):
125 gramów serka Philadelphia (w temperaturze pokojowej)
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki miękkiego masła

Do dekoracji: pomarańczowa skórka kandyzowana

Wszystkie składniki ciasta, oprócz marchewki i rodzynek, dokładnie mieszamy rózgą. Dodajemy marchewkę i rodzynki, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut. Czekamy, aż ostygnie i dopiero wyjmujemy z formy. W tym czasie przygotowujemy polewę, składniki dokładnie mieszamy na gładką masę i smarujemy wierzch ciasta, ozdabiamy skórką pomarańczową. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.