GUZICZKI – KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ

przez | 27 września 2015

Delikatne, rozpływające się w ustach, cudownie pachnące cynamonem guziczki. Robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają. Polecam zamiast sklepowych kruchych ciasteczek z marmoladą, na pewno są dużo zdrowsze, a przygotowanie jest niezwykle łatwe. Mnie kojarzą się z guziczkami, dlatego tak je nazywam. Klasyka i prostota w jednym, a jednak są wyjątkowe. Fajny dodatek do kawy lub herbaty o apetycznym wyglądzie. Wspaniale smakują i kusząco się prezentują.

Przepis:
150 gramów mąki
100 gramów zimnego masła
50 gramów cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

kilka łyżek marmolady lub dżemu

Ręcznie lub w malakserze z podanych składników (bez marmolady)wyrabiamy szybko kruche ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy kulki o średnicy około 2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienie, do którego nakładamy porcję ulubionej marmolady, powideł lub dżemu. Ja użyłam domowych powideł śliwkowych. Blachę z ciastami wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciastka i pieczemy przez około 15 – 20 minut. Wyjmujemy, czekamy aż całkiem wystygną i przekładamy na talerz. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „GUZICZKI – KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ

  1. sylwusia071

    Dzięki za odwiedziny u mnie. Te ciasteczka są wyśmienite, sama je ostatnio robiłam dla gości. I musiałam pilnować domowników żeby chociaż trochę zostawili dla gości.
    Ładnie i kolorowo u Ciebie.
    Pozdrawiam, Sylwia 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, że mnie odwiedziłaś i dziękuję za tak miły komentarz 🙂
      Zapraszam ponownie,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *