LEMONIADA Z MELONA (MELONIADA)

W czasie upałów najchętniej wskoczylibyśmy do basenu lub morza, żeby się ochłodzić. Jednak nie wszyscy mają taką możliwość, dlatego szukając sposobu na ochłodę warto sięgnąć po modną ostatnio lemoniadę. Od czasu pojawienia się klasycznej lemoniady na bazie soku z cytryny, wody i cukru minęło sporo czasu i tradycyjna receptura coraz częściej jest wzbogacana sezonowymi owocami, ziołami lub nawet warzywami. Polecam lemoniadę powstałą z połączenia soczystego melona (stąd meloniada), orzeźwiającego ogórka, kwaskowatej cytryny, pachnącej mięty i odrobiny miodu. Świetnie gasi pragnienie, orzeźwia, a do tego jest smaczna i zdrowa.

Przepis:
1 melon (schłodzony w lodówce)
1 średni ogórek (schłodzony w lodówce)
garść listków mięty
3/4 litra wody mineralnej
sok wyciśnięty z 2 cytryn
4 łyżki miodu

Do dekoracji: listki mięty, plasterki cytryny lub ogórka

Ogórka i melona obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kawałki. Miksujemy wszystkie składniki, oprócz wody. Dodajemy wodę, mieszamy łyżką i podajemy. Jeśli napój nie jest wystarczająco chłodny, możemy dodać kilka kostek lodu. Podajemy udekorowane listkami mięty i plasterkami cytryny lub ogórka. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “LEMONIADA Z MELONA (MELONIADA)”

    1. Świetny pomysł 🙂 jednak w czasie upałów tracimy sole mineralne, które dobrze uzupełniać owocami i warzywami, np. w postaci koktajli lub lemoniady 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.