LEKKI GULASZ Z KABACZKA

przez | 10 sierpnia 2015

Kabaczek wygląda jak wyrośnięta cukinia, ale właściwie jest kuzynem dyni. To wdzięczne warzywo, delikatne i mało kalorycznie, najczęściej podawane w formie faszerowanej. U mnie pojawił się pierwszy raz w tym roku, w postaci gulaszu. Kabaczek ma subtelny smak, więc nie potrzebuje wyrazistych dodatków, które mogłyby go zdominować. W gulaszu gra główną rolę na tle pomidorów, cebuli i papryki. Ja dodaję też kawałek kiełbasy, ale danie można przygotować bez niej w wersji wegetariańskiej i będzie równie smacznie. To proste, lekkie danie, świetne w czasie upalnej pogody.

Przepis:
1 duży kabaczek
1 cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
100 gramów chudej kiełbasy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
natka pietruszki

Kabaczka kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki i usuwamy pestki (łatwiej będzie usunąć skórkę po sparzeniu kabaczka wrzątkiem), następnie kroimy w dużą kostkę (3 x 3 cm). Paprykę, cebulę, czosnek i pomidory obieramy i kroimy w małą kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wkładamy kiełbasę, cebulę, paprykę, podsmażamy około 2 minuty. Dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i zioła, mieszamy, smażymy 1 minutę. Dodajemy pomidory i kabaczka, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 – 20 minut, aż kabaczek będzie miękki, ale nie rozpadnie się. Doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz podajemy posypany natką pietruszki. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *