FRANCUSKIE ROŻKI ZE ŚLIWKĄ I CZEKOLADĄ

przez | 30 sierpnia 2015

Niewiarygodne w jak szybki sposób można przygotować te pyszne ciastka. Jest przy nich tak mało pracy, że można je robić właściwie każdego dnia. Smakują cudownie, chrupiące ciasto ze słodką warstewką na wierzchu, a w środku rozpuszczona czekolada otulona słodko-kwaskową soczystą śliwką. Chrupkie, rumiane i niezwykle apetyczne. Idealne, jeśli zadzwonią goście, że niedługo nas odwiedzą. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, ale możemy też zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy na drugie śniadanie. Ciasto, czekolada i śliwki, to świetne połączenie, które urzekło nasze podniebienia 🙂
Przepis:
jeden płat rozmrożonego ciasta francuskiego (około 300 gramów)
6 – 7 śliwek węgierek
około 14 małych kawałków czekolady
2-3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
1 żółtko

Ciasto kroimy na kwadraty o boku około 8 – 10 cm. Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Na każdym kawałku ciasta układamy kawałek czekolady, na nim połówkę śliwki, brzeg ciasta smarujemy cienko żółtkiem za pomocą pędzelka i sklejamy rożki, jak pierogi. Smarujemy wierzch rożków żółtkiem, posypujemy cukrem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopnie przez około 20 minut. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *