CHŁODNIK JAGODOWY Z BEZAMI I MIĘTĄ

przez | 12 sierpnia 2015

Chłodnik jagodowy to świetna zupa na gorące dni. Zupełnie inna, niż tradycyjne chłodniki na bazie ogórka, buraczków i kefiru. Ma bardzo jagodowy smak, aksamitną konsystencję i piękny, niezwykle intrygujący kolor, a przygotowanie jest banalnie proste. Dodatek małych bez i listków mięty sprawia, że zupa efektownie prezentuje się na talerzu. Po prostu jest pyszna, orzeźwiająca, idealna na upalną pogodę. W tej chwili to mój numer jeden wśród chłodników 🙂

Przepis:
2 szklanki czarnych jagód
2 i 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
4 – 5 łyżek cukru pudru

Dodatki: listki mięty, małe bezy

Przebrane i umyte jagody miksujemy z cukrem pudrem, odstawiamy na pół godziny, żeby owoce puściły sok. Dodajemy maślankę lub jogurt, miksujemy ponownie, żeby składniki się połączyły. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Podajemy z małymi bezami i listkami mięty. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „CHŁODNIK JAGODOWY Z BEZAMI I MIĘTĄ

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *