WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY

Czy można przygotować smaczny deser bez użycia tradycyjnych składników takich jak: masło, jajka, mleko, cukier, czy śmietana? Do tej pory miałam wątpliwości, ale teraz wiem, że tak. Wegański mus czekoladowy nie zawiera żadnego z tych produktów, a jest aksamitny, lekki, czekoladowy z subtelną orzechową nutką, a do tego zdrowy i pyszny. Sekret tkwi w prostych, roślinnych umiejętnie połączonych składnikach. Najlepiej zaskoczyć tym deserem rodzinę lub gości, nie mówiąc z czego jest zrobiony. Ciekawe czy ktoś odgadnie 🙂
Przepis:
1 dojrzałe awokado
1 dojrzały banan
3 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
3 łyżki kakao w proszku
3 łyżki syropu klonowego

Dodatki: posiekane orzechy, wiórki kokosowe, owoce

Najlepiej, gdy awokado i banan zostały schłodzone w lodówce. Wyjmujemy miąższ awokado i banana, przekładamy do miksera, dodajemy pozostałe składniki (bez dodatków) i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładka masa. Przekładamy do miseczek, dekorujemy i podajemy od razu lub wkładamy do lodówki na pół godziny. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.