SERNIK JOGURTOWY Z OWOCAMI

Idealny deser na upalne dni. Sernik bez pieczenia, na zimno z dodatkiem jogurtu, który powoduje, że jest bardzo lekki i delikatny. Pełen dojrzałych owoców lata, takich jakie najbardziej nam smakują. Ja akurat miałam truskawki i morele, okazało się, że to fajny duet. Bardzo prosto się go robi, a smakuje niezwykle orzeźwiająco. Świetny deser na zakończenie obiadu lub podwieczorek w ogródku.
Przepis:
(tortownica o średnicy 20 cm)
500 gramów twarogu sernikowego
250 gramów jogurtu greckiego
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki żelatyny
1/5 szklanki wody
około 10 biszkoptów lub herbatników
400 gramów świeżych owoców

Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody i studzimy. Jogurt miksujemy z żelatyną, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ser. Miksujemy na gładko. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami lub herbatnikami, połowę masy wylewamy na biszkopty, układamy umyte i obrane owoce (ewentualnie pokrojone na kawałki), przykrywamy resztą masy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem dekorujemy pozostałymi owocami. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.