PAELLA Z OWOCAMI MORZA

Ryż jest podstawą wielu pysznych dań zwłaszcza w kuchni chińskiej, ale hiszpańską paellę można zaliczyć również do bardzo apetycznych potraw z ryżu. Nazwa pochodzi od żeliwnej patelni z dwoma uchwytami, używanej do przygotowywania paelli, jednak zwykła patelnia lub rondel z grubym dnem zupełnie wystarczy. Nie ma jednego przepisu na to danie, dlatego jest ono bardzo uniwersalne, w którym najważniejszym składnikiem jest ryż, a ostateczny efekt zależy od dodatków i przypraw. Paella z owocami morza kojarzy mi się z wakacjami, dlatego najczęściej przygotowuję ją w lecie. Niemniej smaczna jest także z kurczakiem, boczkiem, a nawet z kiełbasą. Domieszka szafranu sprawia, że paella ma świetny smak i piękny kolor. To wieloskładnikowe, wielosmakowe i efektowne danie będzie ozdobą każdego stołu.

Przepis:
300 gramów ryżu Arborio
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 pomidor obrany ze skórki
4 ząbki czosnku
1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
duża szczypta szafranu w nitkach
1/2 pęczka natki pietruszki
6 łyżek oliwy
400 gramów mrożonych owoców morza
1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
2 łyżki soku z cytryny

Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażymy na małym ogniu około 2 minuty, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, przekładamy do moździerza, dodajemy szafran i ucieramy na miazgę. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy pozostałe 4 łyżki oliwy, wsypujemy ryż, podsmażamy 2 minuty mieszając. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę papryki, pokrojonego pomidora oraz pozostały czosnek posiekany na kawałki, mieszamy, następnie wkładamy przygotowaną pastę z szafranu, czosnku i natki i mieszamy dokładnie. Dolewamy połowę bulionu i gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut. Wlewamy pozostały bulion i gotujemy dalej przez około 10 minut. Jeśli używamy owoców morza mrożonych na surowo, to dokładamy je w tej chwili i gotujemy przez około 10 minut. Jeśli używamy owoców morza mrożonych po wcześniejszym ugotowaniu, to dokładamy je 5 minuty później i gotujemy przez około 4 minuty. Dodajemy zielony groszek, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, zestawiamy z ognia na około 2 minuty. Podajemy w naczyniu, w którym paella była gotowana, skrapiając sokiem z cytryny i posypując kilkoma listkami natki pietruszki. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.