SAŁATKA Z MŁODEGO BOBU

Początek lata to także początek sezonu na młody bób. Chociaż mrożony bób jest dostępny przez cały rok, to nie smakuje tak apetycznie jak świeży. Ja co roku czekam z utęsknieniem na pojawienie się tego przysmaku. Młody bób bardzo lubię zajadać po prostu z solą i masełkiem, ale także sprawdza się, jako składnik sałatek. W tej wersji z delikatnym smakiem bobu kontrastuje chrupiący boczek, a jego piękny zielony kolor podkreślają czerwone pomidorki. Całość uzupełnia kremowy sos serowy z nutką czosnku. Polecam z grzankami aromatyzowanymi boczkiem. To bardzo sycąca i bogata w składniki sałatka, którą możemy podać nie tylko na kolację lub przekąskę, ale także spakować i zabrać do pracy na obiad.
Przepis:
500 gramów bobu
200 gramów pomidorków koktajlowych
50 gramów wędzonego boczku w cienkich plastrach
pęczek pokrojonego szczypiorku
kilka kromek bagietki wieloziarnistej
mała główka sałaty rzymskiej lub lodowej
1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
1 łyżeczka oleju (opcjonalnie)
(sos)
200 gramów jogurtu greckiego
50 gramów sera pleśniowego (typu rokpol)
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
duża szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
Bób płuczemy na sitku i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy 10 – 12 minut, żeby był jędrny (najlepiej spróbować, czy jest miękki, ale nie rozgotowany), pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy z łupinek. Boczek kroimy na 2 – 3 cm kawałki. Na rozgrzaną patelnię wkładamy boczek i podsmażamy z obu stron (jeśli jest bardzo chudy, to możemy wcześniej rozgrzać łyżeczkę oleju), przekładamy na papierowy ręcznik. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażamy kromki bagietki z obu stron i przekładamy na talerz. Składniki sosu dokładnie mieszamy, rozgniatając ser na jednolitą masę. Bób i szczypiorek delikatnie mieszamy z sosem. Umytą sałatę, podzieloną na kawałki układamy w naczyniu. Na wierzchu układamy składniki sałatki, na końcu posypując skwarkami z boczku. Podajemy z grzankami. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.