NAJPROSTSZE WŁOSKIE DANIE

Najprostszym z włoskich przysmaków jest „bruschetta”. Przy tak nieskomplikowanym daniu najważniejsza jest jakość składników, dlatego warto kupić dobry chleb na zakwasie i oliwę z pierwszego tłoczenia. Zgodnie z tradycją toskańską chleb kroi się na niezbyt grube kromki, opieka na ruszcie opalanym drewnem, następnie skrapia oliwą extra virgin i posypuje solą morską. Dodatek czosnku, którym naciera się gorące kromki oraz świeże pomidory posiekane i ułożone na chlebie bardzo wzbogacają smak, ale ortodoksyjni zwolennicy kuchni toskańskiej nie akceptują takich dodatków. Według mnie każdy może wybrać ulubioną wersję i będzie pysznie 🙂

Przepis:
Zwarty chrupiący chleb pokrojony na kromki o grubości 1,5 cm umieszczamy w gorącym piekarniku i podpiekamy z obu stron. Następnie jeszcze gorący skrapiamy oliwą i posypujemy gruboziarnistą solą morską. W wersji “luksusowej” gorące kromki nacieramy ząbkiem czosnku, kładziemy pokrojonego drobno dojrzałego pomidora i skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.