FILETY Z SANDACZA Z DELIKATNYM SOSEM

przez | 29 czerwca 2015

Ostatnio odkryłam, że sandacz to taka smaczna ryba, więc serdecznie polecam. Filety z sandacza w delikatnym sosie śmietanowym to danie proste, a jednocześnie eleganckie. Mięso ryby jest subtelne, więc dodatki powinny być łagodne, aby nie przyćmić jego smaku. Por i papryka duszone z dodatkiem wina podkreślają delikatność sandacza. Sos dzięki domieszce śmietanki jest jedwabisty. Klasyczne, lekkie danie na letni obiad, koniecznie z lampką łagodnego białego wina. Mojej rodzinie bardzo przypadło do gustu.

Przepis:
500 gramów filetów z sandacza
1 czerwona papryka
1 por
1/2 szklanki białego wina półwytrawnego
1/3 szklanki tłustej śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
1 łyżka soku z cytryny
kilka plasterków cytryny

Filety ryby dzielimy na części, myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, spryskujemy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Paprykę obieramy i kroimy w małą kostkę. Białą część pora kroimy na pół, myjemy, kroimy w cienkie paseczki. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła, wkładamy paprykę i pora, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty, żeby warzywa zmiękły, ale się nie zrumieniły. Przykrywamy i dusimy przez 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy wino i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty, dolewamy śmietankę, zmniejszamy ognień i smażymy około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. Filety osuszamy z soku cytrynowego, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, wkładamy filety z sandacza i smażymy na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Na talerzach rozkładamy sos, na nim układamy filety, a na nich plasterki cytryny. Podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *