OWOCE POD KRUSZONKĄ (CRUMBLE)

To jeden z moich ulubionych deserów. Właśnie to bardziej deser, niż ciasto, bo ciasta jest w nim mniej niż owoców. Możemy go przygotowywać przez cały rok, ale najsmaczniejszy jest późną wiosną i latem, kiedy mamy do wyboru mnóstwo pysznych owoców i możemy zaszaleć z różnymi ich kombinacjami. Na spodzie owoce pod wpływem temperatury stają się miękkie, a odrobina cukru sprawia, że puszczają apetyczny gęsty sok. Świetnie kontrastuje z nimi krucha złotawa kruszonka z waniliową nutką. Najlepiej przygotowywać deser w kokilkach do zapiekania. Ja uwielbiam podawać jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi lub czekoladowymi. Mniam 🙂

Przepis:
(na kruszonkę)
1 szklanka mąki
1/2 kostki zimnego pokrojonego masła
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli

500 gramów owoców (truskawki, maliny, borówki amerykańskie)
4 – 5 łyżek posiekanych orzechów lub migdałów
4 – 5 łyżeczek cukru trzcinowego
1 łyżka masła do wysmarowania kokilek
cukier puder do dekoracji
lody (opcjonalnie)

Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło w kawałkach i rozcieramy palcami z mąką (ja pomagam sobie malakserem), żeby powstały grudki, przypominające kruszonkę. Przykrywamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. 4 -5 kokilek smarujemy masłem. Na dno układamy mieszankę owoców (truskawki pokrojone na kawałki, pozostałe owoce w całości). Owoce posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami, posypujemy cukrem. Wierzch posypujemy kruszonką i pieczemy przez około 20- 25 minut, aż ciasto stanie się złocistobrązowe. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 15 minut, żeby przestygło. Posypujemy cukrem pudrem, podajemy lekko ciepłe z dodatkiem lodów. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.