TRUSKAWKI NADZIEWANE Z MIODEM I MIĘTĄ

Sezon truskawkowy dopiero przed nami. Jednak pojawiły się w sklepach hiszpańskie truskawki i nie mogłam się im oprzeć. Nie są tak słodkie i pachnące, jak nasze krajowe prosto z pola, ale wyglądają apetycznie. Ich dodatkową zaletą jest wielkość, pozwalająca na przygotowanie tego smakowitego deseru. Truskawki nadziewane twarożkiem z dodatkiem miodu i posypane listkami mięty prezentują się niezwykle kusząco. Bardzo prosty, a jednocześnie efektowny deser.
Przepis:
250 gramów dużych truskawek
100 gramów serka kremowego (np.Turek)
1 i 1/2 łyżki miodu
listki mięty

Truskawki myjemy, osuszamy i nożem odcinamy od każdej z nich końcówkę z szypułką, co pozwoli postawić truskawki na talerzu. Każdą truskawkę z drugiej strony nacinamy nożem na krzyż do 3/4 wysokości. Serek mieszamy z miodem. Truskawki rozchylamy od strony nacięcia i nakładamy nadzienie. Układamy na talerzu, dekorujemy listkami mięty i od razu podajemy. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.