ROLADA Z INDYKA NADZIEWANA PIECZARKAMI

To danie trochę pracochłonne i wymaga zręcznych palców albo działania na cztery ręce, ale warto je przygotować, bo efekt jest bardzo dekoracyjny i smaczny. Dodatkowy smaczek polega na chwili oczekiwania przed pokrojeniem i zastanawiania się, co też jest w środku. Mięso pieczone w zamkniętym naczyniu jest wyjątkowo kruche i soczyste, a nadzienie z cebuli, pieczarek, papryki i natki pietruszki ładnie się prezentuje i wzbogaca smak. Rolada jest bardzo uniwersalna, świetnie smakuje i na ciepło, jako danie obiadowe i na zimno do kanapek lub w formie przekąski.
Przepis:
pierś z indyka (800 – 900 gramów)
1 średnia cebula
300 gramów pieczarek
1/2 papryki czerwonej
pęczek natki pietruszki
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
2 łyżki keczupu
2 łyżka oleju
1 łyżka masła
olej do natłuszczenia formy

Na desce rozkładamy folię spożywczą, na której układamy mięso. Jeśli pierś jest bardzo gruba, to nacinamy ją od najgrubszej strony, ale nie do końca i rozkładamy jak książkę. Przykrywamy drugim kawałkiem folii spożywczej. Mięso rozbijamy tłuczkiem, aby uzyskać płat o jednakowej grubości około 1,5 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i masło i podsmażamy cebulę z pieczarkami. Dodajemy zioła, sól i pieprz. Jajka roztrzepujemy, dodajemy na patelnię, dosypujemy bułkę tartą, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Paprykę i natkę kroimy drobno, mieszamy z nadzieniem. Gdy farsz ostygnie, mięso smarujemy keczupem, rozkładamy nadzienie (omijając około 2 cm na brzegu) zwijamy ciasno w rulon. Obwiązujemy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy roladę ze wszystkich stron. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Roladę przekładamy do naczynia do pieczenia i przykrywamy.

Pieczemy przez 1 godzinę. Wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na około 20 minut, żeby mięso odpoczęło. Przekładamy na talerz i kroimy bardzo ostrym nożem. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.