KANAPKI PIKNIKOWE “NA OKRĄGŁO”

przez | 29 kwietnia 2015

Przed nami majówka, czas pikników i grilla. Większość z nas wyruszy w plener, a jak wiadomo na świeżym powietrzu apetyt rośnie. Warto zatem zabrać ze sobą coś smacznego i wygodnego do jedzenia na zielonej trawce. Kanapki przydadzą się, jako małe co nieco do przegryzienia w oczekiwaniu na smakołyki z grilla lub jako samodzielna lekka przekąska. Ale żeby trochę uciec od monotonii codziennych kanapek możemy w prosty sposób urozmaicić nasz piknik kanapkami w formie ruloników z wiosennym twarożkiem pełnym szczypiorku i rzodkiewek. Świetnie smakują i smakowicie się prezentują. To też niebanalna przekąska na drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Zamiast twarożku możemy użyć, np. pasty z pstrąga lub łososia.

Przepis:
10 kromek chleba tostowego
125 gramów serka kremowego (np. Turek)
1/2 pęczka szczypiorku
3 -4 rzodkiewki
sól i pieprz
szczypiorek do dekoracji

Z chleba odcinamy skórkę i każdą kromkę rozwałkowujemy na grubość około 2 – 3 mm. Szczypiorek kroimy bardzo drobno, rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Twarożek, rzodkiewki i szczypiorek mieszamy dokładanie, doprawiamy solą i pieprzem. Każdą kromkę chleba smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulonik. Dla dekoracji obwiązujemy szczypiorkiem. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „KANAPKI PIKNIKOWE “NA OKRĄGŁO”

  1. ~Anna

    bardzo to kreatywne !!! znakomity pomysł na wykorzystanie tostów chociaż takie danie chyba nie jest niskokaloryczne (cóż tosty…) jeśli można zapraszam na http://odchudzaniejestproste.pl no może nie tak proste jak te piękne kanapki. Pozdrawiam i życzę kolejnych kreatywnych pomysłów

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Tak, łatwo się chwyta i szybko zjada. Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. ~Basia K.

    Cóż w tym przepisie nadzwyczajnego ? Nawet nie posmarowane masłem.

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Jeśli lubisz masło, to możesz posmarować,nie widzę przeszkód 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dzięki bardzo za odwiedziny. Wpadnij ponownie 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Bardzo się cieszę. Zapraszam jak najczęściej 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Brzmi ciekawie, lubię łączenie różnych kuchni 🙂 Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj ~Buster Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *