MAZUREK MALINOWY Z LUKREM

przez | 25 marca 2015

Specjalne ciasto przygotowywane tylko raz w roku z okazji Wielkanocy. Dlatego musi być wyjątkowe, bardzo słodkie, bogate w bakalie i kolorowo ozdobione. Mazurek malinowy to wersja light tradycyjnego mazurka, na spodzie kryje lekkie ciasto bez tłuszczu i prawie bez mąki, za to z dodatkiem konfitury, która nadaje mu lekko malinowy aromat z nutką migdałów. Wierzch pokryty różowym lukrem o smaku malin z cytrynowym aromatem, czekoladowymi ozdobami, obramowany płatkami migdałów. Ja lubię, gdy dekoracja jest kolorowa i przyciąga wzrok, nawet jeśli trąci odrobinę kiczem, ale tak właśnie każdy szanujący się mazurek powinien się prezentować.

Przepis:
(ciasto)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
100 gramów tartych migdałów
9 łyżek bułki tartej
2 czubate łyżki konfitury malinowej
(lukier)
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka wody
2 łyżki syropu malinowego
1 łyżka rozpuszczonego masła

do dekoracji migdały, płatki migdałów, żurawina, czekoladowe motylki

Jajka, cukier i konfiturę malinową miksujemy na gładką masę. Dodajemy migdały, bułkę tartą i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Na kwadratową blaszkę (20 x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 15 minutach możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy ciasto jest gotowe. Wyjmujemy z pieca i czekamy, żeby wystygło. W tym czasie przygotowujemy lukier, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Letnie ciasto smarujemy lukrem, wygładzamy powierzchnię i dekorujemy. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „MAZUREK MALINOWY Z LUKREM

    1. makellba Autor wpisu

      Nie próbowałam z mąką migdałową, więc nie mogę potwierdzić, czy można jej użyć. Będę wdzięczna za informację, czy wyszło 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
  1. ~Tośka

    Ślicznie wygląda, ale nie będę doświadczała, bo nie ma w przepisie mąki. Nie mam pieniędzy na niesprawdzone przepisy. Myślę,że jest dobry. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Tosiu, mazurek z migdałami zamiast mąki jest lekki i smaczny, ale rozumiem, że wolisz bardziej tradycyjne przepisy 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *