JAJKA FASZEROWANE ZE ZŁOTĄ POSYPKĄ

przez | 17 marca 2015

Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale już zaczynam planować świąteczne śniadanie. Nie może oczywiście zabraknąć jajek, a te wyglądają przepięknie i tak apetycznie, że będą na pewno ozdobą mojego stołu. Na zielonym szczypiorkowym dywaniku, układamy jajka z nadzieniem delikatnie chrzanowym, posypane drobno startymi żółtkami, jak złotym deszczem. Proste, smakowite danie, nie tylko od święta.

Przepis:
5 jajek ugotowanych na twardo
200 gramów serka kremowego (np. Turek)
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i biały pieprz
pęczek szczypiorku

Twarożek, chrzan, sok z cytryny i przyprawy dokładnie mieszamy. Szczypiorek drobno kroimy i rozkładamy na talerzu. Jajka obieramy i kroimy na pół ostrym nożem. Wyjmujemy z każdego trochę żółtka, tak żeby zebrać około 2 łyżek. Na każdej połówce jajka układamy kopczyk nadzienia. Żółtkami przecieranymi przez gęste sitko posypujemy jajka z wierzchu, jak złotą posypką. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *