DOMOWY PASZTET Z WĄTRÓBKI

przez | 12 marca 2015

Super gratka dla fanów wątróbki, do których się zaliczam. Bardzo miękki jedwabisty pasztet do smarowania o wyrazistym smaku. Świetnie pasuje do świeżego pieczywa, tostów lub grzanek. Najlepiej z ulubionymi dodatkami: korniszonami, papryką, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje mniej niż pół godziny. Ja lubię podawać pasztet w małych miseczkach – jedna porcja na osobę.

Przepis:
300 gramów wątróbki drobiowej
1 średnia cebula bardzo drobno pokrojona
2 łyżki masła
2 łyżki słodkiego białego wina
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz

Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu około 2 minuty, żeby zmiękła. Oczyszczoną wątróbkę kroimy na plastry, wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy około 5 minut. Dodajemy przyprawy i wino, smażymy razem około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczek i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „DOMOWY PASZTET Z WĄTRÓBKI

    1. makellba Autor wpisu

      Witaj Lili, oczywiście można bez wina 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *