ZIELONA ZUPA Z PULPECIKAMI

przez | 22 lutego 2015

Wyjątkowo apetyczna zupa, szczególnie dla tych, którzy tak jak ja tęsknią za wiosną i zielonym kolorem. Bazą zupy jest lekki bulion, a pozostałe dodatki różnią się od tradycyjnie dodawanych. Połączenie słodkiego groszku, sprężystej fasolki i pysznych, niezwykle delikatnych pulpecików drobiowych sprawia, że zupa ma rewelacyjny smak. Jeszcze dodatkowa zieleń w postaci dużej ilości koperku. Fantastyczna zupa w bardzo lekkiej wersji, pełnej zieleni. Polecam na poprawę nastroju.

Przepis:
300 gramów mielonego mięso z piersi kurczaka
1 białko jajka
1 łyżka bułki tartej
pęczek posiekanego koperku
sól i pieprz
1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
1 szklanka ugotowanego groszku
1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
sól i pieprz

Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Mięso mieszamy z białkiem, bułką, połową koperku, solem i pieprzem na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzechów włoskich. W garnku zagotowujemy bulion, wkładamy pulpeciki i gotujemy na średnim ogniu 5 minut. Dodajemy groszek i fasolkę i gotujemy około 2 minut. W zimie używamy mrożonych warzyw, w lecie oczywiście świeżych. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do talerzy, posypujemy pozostałym koperkiem. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *