MUFFINKI KAKAOWE Z RÓŻĄ

Pyszne pulchne babeczki kryjące we wnętrzu niespodziankę w postaci konfitury z płatków róż. Świetne na tłusty czwartek lub ostatki, jako alternatywa dla tradycyjnych pączków, jeśli wolimy lżejsze wypieki. Ciasto, dzięki dodatkowi jogurtu pięknie wyrasta, jest niezwykle lekkie i sprężyste. Kakao wzbogaca smak, ale nie dominuje, a różany aromat zaspokaja tłustoczwartkową tradycję i pachnie wyjątkowo przyjemnie. Muffinki posypujemy cukrem pudrem, ale możemy też polukrować, np. dodając do lukru wodę różaną.

Przepis:
(12 – 15 muffinek)
2 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki naturalnego jogurtu greckiego
2 jajka
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao
płatki róż w cukrze lub konfitura z płatków róż
cukier puder do posypania

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wkładamy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól, mieszamy. W osobnej misce mieszamy jogurt, jajka i masło (jak ostygnie). Do miski ze składnikami sypkimi wlewamy składniki płynne i szybko mieszamy, żeby wszystko połączyć, ale masa nie powinna być gładka, ma zawierać grudki. Foremkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami. Każdą foremkę napełniamy do 1/3 ciastem, wkładamy po łyżeczce płatków róż i dopełniamy ciastem do 2/3 jej wysokości. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż lekko zbrązowieją. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.