CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI I SOSEM POMIDOROWYM

Czarny makaron, barwiony atramentem kałamarnicy, nie różni się smakiem od zwykłego makaronu, ale na talerzu wygląda niezwykle intrygująco. Sos z pomidorów, czosnku, selera naciowego i cebuli świetnie podkreśla smak jędrnych krewetek. Do tego natka pietruszki i tarty parmezan. Całość tworzy wspaniałe, kolorowe danie, fantastycznie prezentujące się na talerzu, szczególnie w kontrastowym białym kolorze.

Przepis:
300 gramów makaronu
1 puszka krojonych pomidorów
2 łodygi selera naciowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
200 gramów mrożonych krewetek (dużych)
natka pietruszki i tarty parmezan do dekoracji

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie seler, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone warzywa. Dodajemy pomidory i zioła, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 5 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy krewetki i dusimy około 2 minuty. Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię, delikatnie mieszamy, przykrywamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Po około 1 minucie nakładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem i natką pietruszki. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.