TARTA Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM

Mały trik sprawił, że prosta tarta z warzywami stała się niezwykle apetyczna, wyglądem przypominając kwiat. Kruche ciasto i smakowite pieczone warzywa z nutką tymianku i czosnku, ułożone jak płatki róży. Bardzo prosta w przygotowaniu, a efekt tak wyjątkowy, że trudno się oprzeć. Wspaniale smakuje z lekkim białym winem 🙂

Przepis:
(ciasto na foremkę o średnicy 21 – 23 cm)
200 gramów mąki
100 gramów masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
1 cukinia
1 bakłażan
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
oliwa
parmezan

Mąkę, sól i masło mieszamy szybko, aż utworzą się grudki, dodajemy żółtko i mieszamy jeszcze chwilę (można użyć malaksera). Wylepiamy ciastem dno foremki i brzeg na wysokość 2 cm. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej na 1 godzinę. Cukinię i bakłażana myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy na plasterki grubości 3 -4 mm (bakłażana możemy pokroić na półplasterki). Czosnek obieramy i kroimy na grube plasterki. Wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy plasterki cukinii i bakłażana począwszy od brzegu w formie kwiatu róży. W kilku miejscach wkładamy plasterki czosnku. Całość posypujemy tymiankiem, solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 30 – 35 minut. Wyjmujemy i przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy startym parmezanem. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “TARTA Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.