SAŁATKA JARZYNOWA Z FASOLĄ

Bez tradycyjnej sałatki jarzynowej trudno wyobrazić sobie święta. Dodatek białej fasoli, ogórków kiszonych i ziemniaków nawiązuje do kuchni kresowej, która powoli odchodzi w zapomnienie, a to wielka szkoda. Przygotowanie sałatki wymaga czasu i wielu składników, ale z pewnością warta jest tego wysiłku. Jej smak umili nam czas spędzony przy świątecznym stole 🙂

Przepis:
3 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
1 ugotowany mały seler
3 ugotowane ziemniaki
1 jabłko
1 cebula
2 jajka ugotowane na twardo
4 ogórki kiszone
1 puszka białej fasoli
5 łyżek majonezu
1 łyżka soku z cytryny
pieprz i sól
opcjonalnie natka pietruszki

Pierwszych osiem składników kroimy w kostkę. Dodajemy fasolę i mieszamy. Z majonezu, soku z cytryny, pieprzu i soli przygotowujemy sos, dodajemy do sałatki i porządnie mieszamy. Sałatkę zostawiamy przez kilka godzin w lodówce, żeby wszystkie smaki się połączyły. Przed podaniem dekorujemy natką. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.